10 Ocak 2013 Perşembe

Türk Ekonomisi 2

     Geçen gün yazdığım ve "Türk Ekonomisi canlıymış gibi gözüküyor" diye bitirdiğim yazıyı okumuşsunuzdur.Çok daha öncelerden bazı ekonomi yazıların yazıldığı yerlerde yorumcu olarak mesela Sayın Mahfi Eğilmez'in blogunda ( kendisinin değimi ile twitter öğrencisi) "Borçlanarak Büyüme" yazısına yaptığım yorum, benim Türk Ekonomisine Sosyal Açıdan bakmam lazım yazımı da haklı çıkartıyor.
     Türk Halkı son  on yılda tasarruflarını ciddi şekilde kaybetmiş; tasarruflarından fazlasını borçlanarak harcamış.Yani Türkiye büyümüş ama borçlanarak. Bu benim deyimim ile OBEZ bir büyümedir. Büyüyoruz ama sağlıksız.
     Peki çözüm yine benim deyimim ile sağlıklı bir şekilde yemek yiyerek ama aynı zamanda hareket ederek normal düzeye ekonomiyi çekmek.
  Not: Veri görmek için Mahfi Eğilmez Kendime Yazılar bloguna bakabilirsiniz. http://www.mahfiegilmez.com/2013/01/borclanarak-buyumek.html 

8 Ocak 2013 Salı

Sosyal Açıdan Türkiye Ekonomisi (İzmir)

     Genelde ekonomiye yorumu hep rakamlar üzerinden yaparlar.Bir takım analitik veriler üzerinden.  Bunlar, işsizlik oranları, faiz, bütçe dengesi, cari açık , enflasyon gibi  verilerdir.Bu verilere her zaman itiraz gelir, "gerçeği yansıtmıyor" diyerek. Doğrudur. Çünkü gerçek ile araştırma teknikleri üzerinden elde edilen veriler doğru olmuyor olabiliyor. O yüzden "Sosyal Yoruma" ihtiyaç var, bu da zor olduğu, zaman aldığı, masraflı olduğu ve göreceli olduğu için ortak bir sonuca ulaşılamıyor. Fakat Ekonomiye Sosyal açıdan da bakmak lazım.
      Sosyal olarak gözlem yapmak gerekirse alışveriş yapılan yerlerdeki insanlara kuru kalabalık mı, yoksa nerede hareket orada bereket gözlemi ile mi bakmak lazım? Bunun için pazarlar ve çarşıların yanında artık Türkiye'de de moda olan Alışveriş Merkezlerine de bakmak lazım.
      Pazara ve çarşıya indiğimizde İzmir'de eskisi gibi ciddi bir kalabalık görmüyorsunuz.Kuru kalabalık bereketten fazla. Bu yerlere gidenler cüzzi geliri olan insanlardır. O insanların azaldığı görülüyor. Yani alışveriş alışveriş yok. Bu tabi ki esnafı da bir hayli etkiliyor. Dolaylı olarak başka şeyleri de. Mesela işsizlik gibi çünkü iş olmayınca esnaf aynında çalıştırdığı elemanı çıkarıyor, vergi veremiyor, sgkye prim ödeyemiyor vs... Peki AVM ler için durum nedir?
    Pek farklı değil. Belki AVM'ler arası fark olabilir ama çoğunlukla baktığımızda AVM'ler içindeki marketlerde ve yeme-içme bölümlerindeki insanların fazlalığı. Yani alışveriş yok. Dükkanlar boş. AVM, çarşı ve pazarlara baktığımızda insanlar sadece karınlarını doyurmak için uğraşıyor.
     Takibi buradan bir Türkiye ekonomisi çıkarımı yapmak tam olarak söz konusu değil. Ama İzmir Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olduğundan bir çıkarım yapabiliriz.Türkiye ekonomisi canlıymış gibi gözüküyor.
       

   

6 Ocak 2013 Pazar

Sn Cevat Durak'a Teşekkür Mesajı

   Bu yazıyı yazmak  gerekli oldu.İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak sokak hayvanları konusundaki iyi niyetli çalışmalarını duyuyordum.Mutlu olur, bir yanda da kıskanırdım. Niye  bizim ve diğer belediyeler örnek almıyor diye! Belki başka ilçelerdeki ve şehirlerdeki belediyeler de sokak hayvanları konusunda  güzel çalışmalar yapıyordur ama İzmir'de Karşıyaka Belediyesi ön plana çıkıyor.
   Çok güzel kısırlaştırma çalışması yaptı, Karşıyaka Belediyesi. Bu hayvanları yok etmek değil, kontrol etmek ve hayvanların sokaklarda telef olmasın engellemek açısından güzeldi. En son Bostanlı'ya gittiğimde sokak hayvanı sık görmedim.Özellikle kedi bakımından.Gördüklerimin hepi kısır, sağlıklı ve temiz bir şekilde hayvan severler tarafından beslilerdi..
   Yazıyı yazmama sebep olan son okuduğum haberdi. Karşıyaka ilçesinde sahiplenen hayvanlara çip takma projesi. Uygulanırsa harika. Yok yere hayvanların bir paçavra gibi sokağa atılmasına yani ölüme terk edilmesini  engellenmek. ve sokakların hayvanları ve insanlar açısından sağlıklı kılmak. Umarım proje tutar.

    Bu yüzden Başkan'ın sokak hayvanlarına gösterdiği duyarlılıktan dolayı bir hayvan sever olarak  teşekkür ediyorum.Diğer belediyelerin örnek alması dileği ile başarılar dileyorum.