25 Kasım 2013 Pazartesi

ANALİZ 3

      Her konuşan daha doğrusu her sert şekilde konuşarak muhalefet eden kahraman mıdır?Çünkü toplum olarak özellikle kameralar karşında sert konuşan insanları evde oturduğumuz koltukta "Helal olsun" diyerek desteklerdik şimdi de sosyal medyada özellikle "Twitterdan" destekliyoruz..Bu analizi "Gezi Parkı" olayları -aslında öncesi de var- artan toplumsal olaylardan yola çıkarak yapıyorum.
      Öncesi neydi biraz ondan bahsedeyim.Öncesi Chp milletvekili Muharrem İnce'nin İktidara karşı yaptığı sert muhalefetten dolayı Twitter'da Chp başkanı yerine Muharrem İnce'in olması fikri Twitter'da ortaya atılınca fark etmeye başladım.Sonra aynı şey vekil Tarhan içinde yapıldı. Gezi Parkı olaylarında muhalefet yetersiz kalınca, bu sefer halkın içinden çıkanlardan bazıları yüksek sesle konuşmaya başlayınca "Başkan olsun" değilde, "Helal olsun" demeler başladı.
      Peki nedir bu Kahraman  yada Kurtarıcı arayışımız?Atatürk ne demişti?Bir "Kurtarıcı beklemeyin". Bir daha soralım. Neden hep birilerinin peşine takılma arzusu, neden hep birlikte konuşmama yetersizliği? Youtube'dan konuşmaları paylaşmalar, bazı teknolojik gruplara "Helal olsun ne konuştular"demeler. Peki sizin ağzınız yok mu? Sizde çıkın sokağa onlar gibi konuşun. Konuşa konuşa çoğalın, çoğalalım adaletsizliğe haksızlığı karşı. Ama yok! İlla birilerinin peşine takılacağız.
     Velhasıl bazıları "Mehdi" bekler İslam kurtulacak der ama kimse uyması gereken Müslümanlığa uymaz. Kimisi "Kurtarıcı" bekler ama kimse konuşmaz. Böyle ne elde edilir?

3 Kasım 2013 Pazar

Kitap Tanıtımı

  İlk başta belirteyim çok kitap okuyan biri değilim. Kitap tercihlerim araştirma bilgi,  macera, polisiye kitapları ve gerçek yaşam hikayeleri.İyi kitaplari denk getirmeye, çalışıyorum. Halil İnalcık "Söyleşiler Konuşmalar "kitabını tavsiye ederim Neden? Çünkü, hem tarih bilgilendirilmesi hem de tarihten yola çıkarak bugünü yaşanılan ekonomik siyasi ve sosyolojik olara daha iyi algılamanıza ve yorumlamanıza yardımcı olabilir veya kendi tartışmanızı başlatabilirsiniz.

2 Kasım 2013 Cumartesi

Hollywood Yeşilçam'ı İzliyormuş İzlemiş Heat&Yaralı Kut

     Filmkolik bir adam değilim ama geceleri eski Türk Sineması seyretmeye bayılırım. Siyah Beyaz, Renkli yani hepsini. Seyrederken ne filmler çekmişiz meğersem diyebiliyorum. Özellikle polisiye. Sinema kurgusu mükemmel  filmler. Gerçekten biz kendi kıymetimizi anlamamış bir sinema seyiricisiyiz.
    Neden böyle bir iddialı cümle kurdum. Geçenlerde Yaralı Kurt filmini seyrettim. Aklınıza hemen  Tarkan gelmesin. Cüneyt Arkın filmi. Tabi diğer oyuncuları yabana atmamak lazım. Yaralı Kurt bir uyarlama filmi. Vikipedi'den aldığım bilgileri veriyorum.Yaralı KurtGraham Greene'in Satılmış Adam (A Gun For Sale) kitabının uyarlaması olan 1972 yapımı Türk filmi. Yönetmenliğini Ömer Lütfi Akad'ın yaptığı, başrollerinde Cüneyt ArkınŞükran Yamakoğlu ve Ahmet Mekin'in yer aldığı filmin senaryosu Selim İleri'ye aittir.Bir kiralık katilin öyküsünün anlatıldığı filmde, hapisten yeni çıkan Ali (Cüneyt Arkın), Almanya'ya gitmek istemektedir, ancak bunun için yeterli parası yoktur. 3000 dolar ve bir pasaport karşılığında, bir arazi ihtilafının taraflarından biri olan, kirli işlerle para kazanan bir tefeciyi öldürür. Dolarları alır, ancak bunların sahte olduğunu anlar. Artık tek amacı kendisine kazık atanlardan intikam almak olan Ali'nin, kendisine bu oyunu oynayanları arayıp bulması gerekmektedir.
    Peki konunun başlıkla ne alakası var.Bana inanmayacaksınız ya da kendini çok inandırmışsın diyecekseniz ama Amerikalı Michael Mann'ın yapımcısı senaristi yönetmeni olduğu başrollerini Robert de Niro ve  Al Pacino'nun oynadığı Türkiye'de Büyük Hesaplaşma diye vizyona giren Heat filmi Yaralı Kurt filminin aynısı. Aklınıza şu gelebilir. Eee zaten Yaralı Kurt romandan uyarlanma evet ama Michael bunu belirtmiyor zaten hazır yapılmış olanı alıyor. Bu deme ki sinema kurgusunu oyunculuğu çok beğenmiş ufak değişiklikle ve eklemeyle filmi aynen almış.
     Nedir aynen olanlar?İkisininde oyuncu kadroları süper. Ahmet Mekin titiz, detaycı adım adım ilerleyen  bir polis şefiç Al Pacino'da öyle. Ahmet Mekin ekibiyle çalışan polis şefi ve  tanınmış oyuncular. Al Pacino'nunkiler de öyle.Yakalamak istediği adamın ne yapmak istediğini önceden tahmin etmeye çalışan polis Ahmet Mekin . Al Pacino'da öyle aynı oyunculuk. Yani filmi herşeyi ile yapan Mann  Al Pacino'da aynı oyunculuğu istemiş.
   Mann Rober De Niro'dan aynısı istemiş. Cüneyt Arkın son işini yapacak olan "prensip sahibi" kanun kaçağı De Niro'da öyle.Cüneyt Arkın yaşlı bir adam danışıyor bilgi alıyor De Niro'da öyle. Arkın kanun dışı iş için aldığı paralar sahte çıkıyor ve intikam peşine düşüyor De Niro'da öyle.
    Değişiklikler ve eklmeler banka soygunu sahnesi ve De Niro'nun ekibi olması.Dahası var ama benzeyen yanları daha çok fakat yazarsam filmi anlatmış gibi olacağım.
    Sonuç olarak Mann bende romandan uyarladım dememek için bizim filmi almak aynen işine gelmiş. Belki romandan haberi bile yok. Heat filmi izleme şansınız var. Yaralı Kurt filmini gece denk gelirseniz izlersiniz.